LYNGEN-skiltet, mer enn en LOGO
Noen setter mer fysiske spor enn andre. Axel er et eksempel på dette: fra Bergen i vest, Tønsberg i øst, Velje i Damnark i sør og Vardø i nord- Axel har gjennom en lang karriere satt sitt unike preg på omgivelsene i hele Norge og i utlandet. En reise i Axel sine prosjekter er en reise i kreativitet, engasjement og å se det muliges kunst ut fra stedets ressurser.
Bybane og byrom i Bergen. Men la oss starte i Bergen. Du skal ikke forflytte deg mange kvartal i byen før Axel sine spor blir tydelige. Fra Arkitektgruppen CUBUS med samarbeidspartnere i 2006 vant konkurransen om utformingen av Bybanen med Axel i førende rolle, har Bybanens design og skinner, i strekket fra byparken til Lagunen, vært et uttrykk for Axel Sømmes engasjement og sterke formingskompetanse. Men allerede før Bybanen satte spor gjenspeilte sentrum i Bergen Axel som formgiver og praktisk gjennomfører. Fra beboeraksjonisme og «nedenfra og opp» planlegging på Nordens på 80- tallet som resulterte i et utall av parker, gatetun og plasser, til byromsfornyelse på 90. tallet med sentrale byrom som Olav Kyrresgate, Festplassen, Ole Bullsplass med den blå stenen, Strandgaten, Vågsallmenningen og Vetrlidsallmenning. Dette er byrom og byfornyelsesprosjekter i Bergen der Axel har vert en sentral formgiver.
Til Velje i Danmark. Den omfattende og orginale byromsfornyelsen i Bergen på 90-tallet vakte interesse utenfor byens grenser og førte til at den danske byen Vejle bestemte seg for å hyre inn Arkitektgruppen CUBUS som byromsarkitekter. En rekke av Veljes sentrale plasser og gater ble i en 20. årsperiode fra tidlig 90-tallet utformet fra Bergen. Det vil si: det er ikke Axels metode å tegne noe ved kontorpulten fra Bergen. Noe av det danskene likte så godt var tilstedeværelsen og den nære arbeidsformen med intensive workshops over flere døgn med Axel i fri utfoldelse.
Nord Norge står for tur. I Nord- Norge valgte de også å se til Bergen og Axel da flere byer og tettsteder skulle fornyes. Nord-Norge skulle vise seg å bli et langvarig og kjært prosjektområde. Etter 30 års kontinuerlig engasjement og et utall prosjekter reiser Axel fremdeles til nordnorske prosjekter på stadig nye steder. Som resultat kan man ta en av verdens vakreste rundturer med Axels prosjekter som befaringsmål: fra tusenårstedet Vardø, Tromsø sentrum, Lyngseidet, byrom i Svolær og Kabelvågs prisbelønte båtformtorg til klippfisktorget i Inndyr, strandpromenade i Mo i Rana og gater og kaiområder i Brønnøysund- dette er steder der Axel har satt spor og der han fremdeles er engasjert.
Den lokale kraften. Prosjekter der Axel involvert bærer i seg et umiskjennelig preg av hans fantasi og skaperkraft, og driven etter å finne det unike ved et sted som han løfter frem i dagen. Arkitektgruppen CUBUS sitt «Mer enn et bygg» passer rett inn i de prosjektene der Axel har vært involvert. Det handler om å engasjere folk, skape begeistring, sørge for lokal forankring og få frem den lokale skaperkraften, kunsten og håndverket og det stedegne. I Berkåk i Sør-Trøndelag resulterte dette i at torget fikk belegning i tre fra det lokale sagbruket, fuget i en helt spesiell saltmasse. I Ulsteinvik ble sentrumsområdene preget av det lokale verftets sveise og stålkunst. I Mo i Rana ble poesi brukt til å fremheve stålindustrien og fellesskapet. Søket etter de lokale ressursene på stedet har resultert i at han har vært med å gjenåpne steinbrudd og gitt oppdrag til mekaniske verksteder – i det hele tatt gjort prosjektene sine kortreiste lenge før det ble et begrep i miljøsammenheng.
Stedsutvikling. Bildet av Axel er ikke penslet ordentlig ut om ikke noen av hans mange stedsutviklings og områdeutformingsprosjekt trekkes frem: Røde Kors Nordisk United World College i Fjaler i Sunnfjord, Oddas store vintersportssteder, Seljestad og Håradalen i Røldal, Valldal i Møre og Romsdal – for bare nevne et lite utvalg. I Bergen har han vært med på Selegrendene, Fjellsiden, Nesttun, Loddefjord. Axel lar seg ikke stoppe og akkurat nå, i sitt 75.år, er han i full gang med Kalgane der han er med på å bidra til å utvikle Lagunenområdet i Bergen fra kjøpesenter til bydelssenter.
Handling og tilstedeværelse. I prosjekter tar Axel en ledende rolle, samtidig som han virkelig er en samarbeider. Han gir han unge medarbeidere utfordringer og tidlig ansvar mens han deler av sin etterhvert enorme kunnskapskilde. En kunnskapskilde som flere har fått øynene opp for er unik og en nasjonalskatt; det var bakgrunnen for at Axel ble invitert til å holde et hovedinnlegg under Arkitekturdagen i 2014.
Så hvor kommer dette engasjementet og utømmelige kreativiteten fra? Axel har røtter fra Dale i Sunnfjord og da han var liten dro han rundt med sin far, geografiprofessoren med samme navn, rundt om på forskningsekspedisjoner i Italia, Nordnorge – ja Norge og Norden på kryss og tvers. Da Axel selv skulle finne sin vei, valgte han ikke en akademisk, men en høyst praktisk tilnærming til begrepet” geografi” i vid forstand. Axel ble bygningsingeniør, senere Leedsutdannet som ”urban planner” og godkjent landskapsarkitekt på basis av sin etterhvert enorme praksis og erfaring. Det faglige engasjement er kombinert med et sosialt og politisk og hans diplom i 1974 fra høyskolen i Leeds var om forbedring av slumbydeler i Caracas i Venezuela på basis av personlig tilstedeværelse og handling.
Nettopp tilstedeværelse og handling er essensen i hans virke. Axel kommer aller best til rette i felten: i anleggsgropen til en ny Bergensgate, i terrenget der en fjell-landsby i Oddafjellene skal planlegges, eller oppe i en nordnorsk mast der en av hans egendesignede gatelys skal monteres. Det er Axel broleggerne ringer til når det oppstår trøbbel eller en landmåler lurer på hvordan en vei skal stikkes ut når kartet er ufullstendig. Axels fotografiske terrenghukommelse og evne til å lese landskapet slutter aldri å forbløffe. Når praktikeren Axel ikke finner den tekniske komponenten han er ute etter for å få detaljformet en gate eller plass, da designer han den selv. Slik er mange produkter blitt til i Axel sin form, alt fra sykkelstativ og lyktestolper, til benker og vannrenner. Han har spisskompetanse på stein, og er etter hvert også blitt viden anerkjent for hans evnene til å forme utendørs belysning. Dette har ført til at de store lysprodusentene som f.eks. Phillips har invitert ham til sine hovedkontor for å få høste av hans kunnskapene.
I alt han gjør er Axel Sømme en entusiast og optimist enten det er dukketeater, seiling, snøbrettkjøring eller jobbfaglige utfordringer. Det gir andre energi, utholdenhet og inspirasjon, men kan også være en kilde til andpustenhet. I det siste har han også selv måttet kjenne på at kreftene ikke er utømmelige. Axel Sømme runder 75 vitale år i en av sine mest skapende perioder.
Ola B. Siverts
-Stolt over å være venn og kollega
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få oppdateringer om hva vi holder på med og nytt fra våre prosjekter.