Til minne om Helge Borgen

Helge Borgen, en av CUBUS’ syv gründere, døde lørdag morgen (13.05.2023), i sitt 87-ene år. Listen av arkitektkonkurranser Helge var med å vinne var svært lang. Mye ble bygget. Han har mottatt en rekke priser i sitt liv, blant annet Houens Fonds pris i 1988, for Loddefjord skole. Det er Norges høyest hengende arkitekturpris.

Helge var sterkt engasjert på mange fronter. Han var en inspirator og et faglig forbilde. Helge var vennlig og raus. Vi er mange som vil savne ham, og hans kjappe replikker og fine refleksjoner.

Gründerne

Helge Borgen, Bertram Brochmann og Svein Hatløy drev kontor sammen. 2.juni 1972 slo de seg sammen med Kåre Frølich, Bente Florelius (Hellum), Nils Roar Øvsthus og Odd Løvset. De senere ikoniske prosjektene; Storetveit skole, Loddefjord skole og Tveiterås skole, var med i bagasjen som prosjekt de unge arkitektene hadde vunnet og fått realisert.

Fem av gründerne forble i CUBUS resten av sitt yrkesaktive liv; Helge var blant dem.

Vant mange arkitektkonkurranser

Rekken av konkurranser Helge var med å vinne og som ble bygget er svært lang. Mange av byggene er fortsatt godt profilert i det bergenske bybildet, men også i andre deler av landet.

For å ta det siste først; Vaksdal sjukeheim og Frei skole, på Nordmøre, med mange fremtidsrettede miljøløsninger, er nok det Helge selv ville ha fremhevet. Han ville nok også påpekt alle gangene det var «nære på», som da han fikk 2. premie i konkurransen om Sametinget i Karasjok eller samme premiering – innen et svært team – i det svært omfattende parallelle oppdraget om utforming av Regionsykehuset i Trondheim (RiT) i 1994/95. Han var også stolt av at han utformet generalplanen for Gulen kommune i Sogn og Fjordane!

Satte sine spor i Bergen

I Bergen er det mange spor etter Helge; de ikoniske skolene fra 60-tallet er nevnt. Senere kom også St. Paul skole til, samt fasadene til SV-fakultetet og den store ombyggingen av Bergen Lærerhøgskole.

Det kanskje mest besøkte av Helges prosjekt er Edvard Grieg muséet på Troldhaugen. Et prosjekt han personlig vant i en åpen arkitektkonkurranse i 1993. Mange har også et forhold til Bergen roklubbs flotte klubbhus ved Nordåsvannet. Helge var selv gammel konkurranseroer.

Byplanleggeren og Bybanen

Helge var uten tvil var det man gjerne benevner som en formingssterk arkitekt; en arkitekt med en strek og et grep som gjorde en forskjell. Likevel så var hans engasjement for byplanlegging og utforming og utvikling i større skala, det som tok vel så mye av hans tid og energi. Helge var av dem som jobbet iherdig for bybane og skinnegående løsninger for byen i alle år. Han var en viktig bidragsyter til Transport-78, som presenterte kollektive alternativer til en ren motorveiby. Han ble engasjert av kommunen til å bidra til Transportplanen tidlig på 90-tallet og viste blant annet hvordan man kunne reparere bylandskapet der søndre motorvei hadde brutalt skåret seg gjennom terrenget fra Fjøsanger til Rå.

Visjoner og gjennomføring

Helges flotte strek ble også brukt av kommunen da man presenterte visjoner for byen frem mot 2020 ved millenniumskiftet i 2000. Han var også med å vinne konkurransen om utforming av Nygårdstangen på slutten av 80-tallet, Torget/Torgallmenning-konkurransen i 1990 og altså 2. premie i forming av en hel bydel i Trondheim knyttet til sykehushusutbygging.

Helge var også med på Selegrendprosjektene og bodde selv i mange år i Nordås Selegrend. Han laget utviklingsplan for Sydnes-Nøstet velforening – og utarbeidet håndbok for hvordan man kunne byfornye gamle bydeler ved å ta vare på bygg og unngå riving. Han laget planer for, og var sterkt engasjert i utviklingen av USF-kulturhuset på Verftet.

Utmerkelser

Helge har mottatt en rekke priser i sitt liv, blant annet Houens Fonds pris: Norges høyest hengende arkitekturpris, for Loddefjord skole i 1988. Denne vant han sammen med Svein Hatløy og Bertram Brochmann. Helge var også selv ofte benyttet som jurymedlem for kjente priser og ulike arkitektkonkurranser.

Engasjert og raus

Selv om Helge var sterkt engasjert på mange fronter, så var basen hans alltid CUBUS. Han var en inspirator og et faglig forbilde. Om han ikke alltid dukket opp til avtalt tid, så var han 100% til stede når han først var i rommet. Han var vennlig og raus – og en av dem som heller prøvde å forstå og vise respekt for meningsmotstandere enn å eskalere en konflikt. Helge skrev godt – og leverte et utall kronikker og debattinnlegg til aviser og tidsskrifter.

Han var i det hele tatt en som satte sitt preg på sin samtid i mange, mange år, som en tydelig stemme for en mer human by, bygget på prinsippet som i dag er nedfelt i bl.a. kommuneplanen, men som i flere tiår ble overhørt og overkjørt den gang motorveier og byspredning var tidens dominerende melodi.

Vi er mange som vil savne Helges kjappe replikker og fine refleksjoner, ja rett og slett Helge.

- Relaterte prosjekter -

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få oppdateringer om hva vi holder på med og nytt fra våre prosjekter.

| Arkitektgruppen CUBUS AS © 2019 | Nettsted levert av KODEKS