Valldalsleden, jordbær og kirkeboder

Midt i verdensarvriket, med Storfjorden, Reinheimen nasjonalpark og stupbratte fjell i umiddelbar nærhet, ligger jordbærbygda Valldal. Fra sentrum av Sylte kan man gå i Olav den Heilage sine fotspor. For han var det en fluktrute, men for de som opplever ferden i fremtiden er det en opplevelsesvei.

På oppdrag fra Norddal kommune gjennomførte Arkitektgruppen CUBUS i 2014 en analyse av tettstedet. Gjennom en workshop med lokale barn og ungdom fikk man et nytt blikk på Valldal gjennom speil og foto.

En utviklingsplan med strategiske hovedgrep for fremtidig utvikling ble utformet for å definere retning og videre vei. Valldal skal hovedsakelig ha en rolle i hverdagslivet til de som bor i Valldal og i regionen, men skal også spille en rolle for turisten, pilgrimmen, ferierende og tilfeldig forbipasserende.

Innspill fra lokale bosatte, næringsdrivende og kommunen formet et skisseprosjekt for utvalgte deler av sentrumsområdet. Gjennom en workshop fikk man bygget og testet ut mulige nye løsninger for fremtiden.

Prosjektet har dennet grunnlaget for at sentrum i Valldal- Sylte er sted for hverdag og fest. Et sted der man kan se historiske spor og reflekterer over det som kan bli. Et sted der man kan hoppe i fjorden og få det første møtet med verdensarvriket, og der man får smake på de råvarene som jordbærbygda har å by på.

Prosjektet var omtalt i Arkitektur utgave 6, 2023 og på Arkitektur.no.

 

Foto: Stordnytt v/ Britt Ingunn Maurstad

Prosjektnavn Syltetorget/ Stedsutvikling Valldal Kunde Norrdal kommune Sted Valldal, Møre og Romsdal År 2014-2019 Type Tettstedsanalyse, Utviklingsplan Fag Landskap, plan
Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få oppdateringer om hva vi holder på med og nytt fra våre prosjekter.

| Arkitektgruppen CUBUS AS © 2019 | Nettsted levert av KODEKS