Prostneset park er en sosial møteplass, et aktivt byrom for fysisk utfoldelse; som trigger nysgjerrigheten og vekker oppdagerhjertet både hos de tilreisende og hos innbyggerne. Oppdraget er gitt av Tromsø kommune og vi utformer parken i et tverrfaglig team med lysdesignere og kunstfaglig konsulent.
Prostneset er stedet i byen der mange har hatt og fremdeles vil få sitt første møtet med Tromsø, her møter sundet byen. Det er det historiske innseilingsstedet, her kom folk inn med båt fra alle kanter før i tiden. Den historiske kirkebakken forteller om den naturlige strandlinja som var på neset før, bakken ned mot fjæra der båtene ble dratt i land da bygdefolket skulle i kirka. I dag og i framtida vil det også være her de fleste kommer til byen med buss, båt og større skip, fra fjern og nær. Et viktig knutepunkt og en sentral møteplass i byens travle port. Herfra la polfarerne ut på oppdagelsesferd. Roald Amundsen som seilte ut herfra, står på plassen i dag og skuer lurt mot Sørpolen. Her skal det bli rom for å utfordre oppdageren i oss selv og reflektere over det ukjente.
Innsendte tegninger fra skoler og barnehager, ”Et postkort fra ditt Tromsø”, dekorerte Roald Amundsens plass under workshophelg tidlig i prosjektet med en himmel av oppdagelser barna har gjort i egen by; spesielle deler av byen som de ville vise fram til de som kommer, venter her og reiser videre. Et materiale som tas videre i utformingen, kanskje dukker det opp spor av barnas tanker i Tromsøs nye park. Det historiske stedet Prostneset vil med det speile både det som har vært og det som kan bli, når barnas fortellerstemme får innta plassen og vise oppdagerne vei.
Foto: Norsk Polarinstitutt, Perspektivet Museum, Arkitektgruppen Cubus
Illustrasjoner: Arkitektgruppen Cubus og Studio Gohde
Barnetegninger: Gyllenborg skole, Prestvannet skole og Kvamstykket barnehage