Fyllingsdalen Kulturhus
En kulturinstitusjon for hele bydelen
Arkitektgruppen vant i 2021 konkurransen om nytt kulturhus i Fyllingsdalen, i samarbeid med L2 og Koht arkitekter.
Et helhetlig grep som bidrar til at bydelen får en urban utvikling med nye møteplasser, gode forbindelser, et frodig grønt liv og mye aktivitet for alle aldre – dette var oppdraget i konkurransen for det nye kulturhuset.
Fyllingsdalen kulturhus skal være en sentral aktør som tilfører stedet energi og høy aktivitet. Et bygg som er åpent, inviterende og funksjonelt for mange bruksområder. En arena med store synergi-effekter for et mangfold av brukere. Alle kulturhusfunksjoner er samlet over to etasjer med en enkel og oversiktlig struktur. Hjertet i anlegget er en raus kulturhusvestibyle som går over tre plan og som også forbinder de øverste kontoretasjene med kulturhuset.
Kulturdelen er i prinsippet delt i tre soner på tomten med biblioteket over to etasjer i front mot torget i syd, kultursaler og vestibyle sentralt i midten, og med drifts-og støttefunksjoner for saler, samt kulturskolen på plan 2 i bakkant mot nord.
Bygget fremtrer som et åpent og tilgjengelig «felleshus» med en karakteristisk signatur. Huset er oppdelt i nedskalerte volumer som viser kulturhusets enkelte hovedfunksjoner som bibliotek, vestibyle, saler, kulturskole og drift. Bygget henvender seg mot alle himmelretninger, har ingen baksider, men er aktivt og utadvendt slik at det beriker og aktiviserer stedets nære omgivelser og spesielt den nye «gågaten» mot Oasen og det nye torget i syd.
Torget er det sentrale åpne rommet i området. Det er et naturlig midtpunkt med stor åpen flate som kan være arena for folkefester med mange personer, markedsplass for kortreist produkter og matvogner etc. I front av bygget kan man finne kulturplassen (eller bibliotek-plassen). Dette er en plass som ligger i sol både på morgen og fra midt på dagen til kveld. Plassen har ideell plassering i forhold til å samkjøre aktiviteter inne og ute i biblioteket.
Det finns mange møteplasser i området, men en er sentral både i forhold til at folk kommer fra Bybanen og bussterminalen. Gågaten binder det indre sentrum sammen. En del av den blågrønne nerven som øker i tyngde og innhold i sentrum. Bygg og plasser får en felles nerve og kommunikasjonslenke.
> Se flere Kultur og idrett > Se flere Landskap og byrom > Se flere Konkurranser