Bryggen – Torget

Byen mellom våg og fjell

Arkitektgruppen Cubus deltok i den spennende konkurransen om opprustning av Vågen, inkludert Bryggen og Torget, i Bergen.

Vågen er Bergens pulsåre, hjerte og fellesnevner. Vågen er byrommet hvor allmenningene forener sjø og fjell med byen som hviler imellom. Vågen er et byrom som kobler alt landskap og folk i alle gjøremål. Mellom de syv fjell tas vi med på en reise/oppdagelsesferd som gir oss innblikk i tidens mange lag. Kjernen i den moderne handels- og havnebyen Bergen ble grunnlagt i Middelalderens tid, og den yrende handelsaktiviteten fant sted rundt havrommet som var den viktigste ferdselsåren den gang. Videre har Bergen formet seg til en særegen og stolt by gjennom de mange historiefortellende lagene, som speiler ulike epoker og forandringene gjennom tidene. Nå er det nye mobilitetsmønstre og nye behov som skal definere en ny tid for bergenseren og det viktigste byrommet; Vågen.

Vågen er i dag hele byens knutepunkt, på land og vann. Båtene, store og små har vært og er byens hverdag. Vågen er ikke som i andre byer blitt en fritidshavn, men en havn som rommer alle. Her er det til tider et yrende liv, med torgaktivitet, handel, masseturisme og båter. Men Vågen mangler relevans for byens egen befolkning, for hverdagen.

Hverdagsvågen

Fra å være en finstue man bruker ved spesielle anledninger og viser frem til besøkende, bygger konseptet «hverdagsvågen» på at Vågen igjen skal ta en sentral plass i bergensernes hverdag. Det skal bli et område med kvaliteter man oppsøker, et sted man stopper opp i sin reise og et sted for både opplevelser og ro. Det skal tilrettelegge for en enklere hverdag hvor flyten er smidig og intuitiv. Samtidig skal Vågen gi rom for overraskelser og oppdagelser, som gir hverdagen et løft. Vågen skal fungere for de manges ulike behov, tilrettelegge for et mangfold av aktiviteter, og være et sted for alle; det er dette som er hverdagsvågen.

Hverdagsvågen er:

  • en ny sjøpromenade som etableres i Vågens sjølinje. En tydelig allmenn sjøfront som kobler havne- og bylivet tettere sammen, i en fleksibel flate for sambruk.
  • mangfoldet av båttrafikk som gjør byens indre havn unik og spennende. Omkranset av bebyggelse som gir historisk dybde, knyttes fortid og framtid sammen.
  • bygulv, materialitet og belysning som gir byens kulturminner en ny synlighet. Allmenningene forsterkes og de glemte og gjemte kulturskattene hentes frem i et nytt lys.
  • et helårstorg innerst i Vågen som blir byens nye knutepunkt og samlingssted og som sammen med andre «energipunkter» gir bergensere nye grunner til å besøke og bruke området.
  • robust, bestandig og ærlig i sin utforming. Tilrettelagt for fleksibel bruk og for det foranderlige som gir spenning og variasjon.

 

 

Prosjektnavn Torget - Bryggen Kunde Bergen kommune Sted Vågen, Bergen År 2019 Type Konkurranse, byrom Fag Bygg, Landskap Samarbeidspartnere Kaleidoscope Nordic AS, Per Finne Industridesign AS, Multiconsult, ÅF lightning, Kontrapunkt, Jørgen Blitzner, Studio Gohde

- Relaterte artikler -

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få oppdateringer om hva vi holder på med og nytt fra våre prosjekter.

| Arkitektgruppen CUBUS AS © 2019 | Nettsted levert av KODEKS